Referensgrupp
När kemikalie- och bränsleindustrin ska gå från att vara beroende av olja som råvara till att istället använda förnybar biomassa, får det effekter inte bara för industrin utan också för hela samhället och inte minst miljön. För att ta del av synpunkter och få återkoppling från olika intressenter under projektets gång har BioBufF en referensgrupp. Den består av medlemmar som representerar olika sektorer i det svenska samhället, liksom kemikalie- och bränsleindustrin.

Energimyndigheten
Kontaktperson: Mats Larsson
Energimyndigheten arbetar för användning av förnybar energi, förbättrad teknik, klokare energianvändning och för att mildra klimatförändringarna. Myndigheten har till exempel bidragit stort till svensk forskning kring etanol baserad på lignocellulosa. Energimyndigheten är med i referensgruppen eftersom BioBuFs resultat kan ha betydelse för energieffektiv utformning av processer för tillverkning av förnybara kemikalier och energiprodukter.

Göteborg Energi
Kontaktperson: Eric Zinn
Göteborg Energi är Västsveriges största energibolag och erbjuder tjänster inom fjärrvärme, kylning, el, biogas, naturgas och bredband.
I referensgruppen är företaget med på grund av sin erfarenhet av produktion och distribution av förnybar energi, samt intresset för att utveckla nya biobaserade processer så som produktion av biogas från nya substrat.

Västsvenska Kemi- och Materialklustret
Kontaktperson: Lars Josefsson
Inom det Västsvenska Kemi- och Materialklustret samverkar aktörer från näringslivet, forskningssidan och det offentliga med den övergripande ambitionen att bidra till en hållbar utveckling och tillväxt. Syftet med klustret är att utveckla och stärka samarbetet mellan de deltagande parterna, samt att initiera innovations- och utvecklingsprojekt inom prioriterade områden.

Lantbrukarnas Riksförbund
Kontaktperson: Jan Eksvärd
Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), organiserar mer än 170 000 lantbrukare och skogsägare.
LRF kan bidra med kunskap kring praktisk produktion av grödor och träd, liksom kunskap kring råmaterialet, biprodukterna, avfallet och hantering av biomassa samt affärsmodeller för den gröna sektorn.

Processum Biorefinery Initiative
Kontaktperson: Andreas Hörnberg
Processum Biorefinery Initiative är ett företag som ägs av sina medlemsföretag.
Verksamheten handlar om att tillsammans med medlemsföretagen leda utvecklingen av bioraffinaderier baserade på råvara från skogen. Processum Biorefinery Initiative är med i referensgruppen i egenskap av intressent inom det svenska bioraffinaderiområdet.

SP Sveriges Tekniska Institut
Kontaktperson: Sune Wännström
SP är verksamt inom tillämpad forskning och erbjuder en rad olika tjänster inom teknisk utvärdering. SP har nyligen tagit över ledningen av en demonstrationsanläggning för fermentering i Örnsköldsvik. SP bidrar i referensgruppen med sin expertis kring förbehandling av biomassa baserad på lignocellulosa samt fermentering i pilotskala.

Hållbar Kemi 2030
Kontaktperson: Elin Hermansson
Den kemiska industrin i Stenungsund (Aga, AkzoNobel, Borealis, INOVYN and Perstorp) har som gemensam vision att ersätta dagens fossila råmaterial med förnybara resurser. Företagen har skapat en arbetsgrupp för att jobba mot denna vision som kallas ”Hållbar Kemi 2030”.

Vinnova
Kontaktperson: Mats Jarekrans
Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet, med uppgift att främja hållbar tillväxt genom att förbättra förutsättningarna för innovation och att finansiera behovsmotiverad forskning.
Vinnova är med i referensgruppen på grund av den potentiella inverkan BioBuFs forskning kan komma att ha på innovativ användning av inhemska råmaterial och hållbar kemikalieproduktion.

Västra Götalandsregionen
Kontaktperson: Anders Carlberg
Förnybar och effektiv användning av energi, klimat, mat och miljövänlig företagsutveckling är prioriterade områden i Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionen är därför med i BioBuFs referensgrupp som viktig intressent avseende projektets potentiella inverkan på regional nivå inom dessa områden.